Hozsánna a magasságban! – Heinrich Schütz templomi koncertje

Hozsánna a magasságban! – Heinrich Schütz templomi koncertje

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Budapest – A kelenföldi gyülekezethez kötődő muzsikusok igyekeznek folytatni karácsonykor megkezdett sorozatukat, amelyben Heinrich Schütz műveiből készítenek felvételeket magyar nyelven. Most a virágvasárnapi tételt adjuk közre.

Hiába terveztük azt, hogy a nagyhétre egy teljes passióval vagy a megváltásról szóló ciklussal készülünk, az egyre hevesebben támadó világjárvány miatt nem tudtunk nagyobb létszámban összejönni. Így esett a választásunk a Symphoniae sacrae harmadik kötetének zsoltárfeldolgozására: a 118. zsoltár szavait skandálta a Jézust köszöntő tömeg a jeruzsálemi bevonuláskor: „Ó, Uram, segíts meg! Ó, Uram, adj szerencsét! Áldott, aki az Úr nevében jön!” (Zsolt 118,25-26a) Schütz még hozzáteszi feldolgozásában: „Hozsánna a magasságban!”

Ezt a templomi koncertet mindössze nyolc előadóval is meg tudtuk szólaltatni, s a mű így sem veszít semmit szépségéből. Maszkban, távolságot tartva készült ez a felvétel is, s a virágvasárnapi tömeg hiányát a kamera mozgatásával ellensúlyoztuk. A hozsánna alatt a templomban barkákkal, pálmaágakkal bevonulók szemszögéből láthatjuk az énekeseket. Kicsit talán úgy, ahogy Jézus nézhetett előre a jeruzsálemi úton. Mert ahogy közeledünk az oltárhoz, úgy válik egyre kivehetőbbé az út célja: mindez Jézus megváltó halálát készíti elő: aki most a szamáron ül, nemsokára a szégyen fáján függ majd, hogy megmentse a bűnösöket.

Heinrich Schütz: Virágvasárnapi hozsanna
O Herr, hilf (SWV 402) a Symphoniae sacrae sorozat III. kötetéből
A filmet Pete Dóra és Pete Dániel készítette.
A felvétel a kelenföldi evangélikus templomban készült 2021. február 18-án a gyülekezethez kötődő muzsikusok szolgálatával, a fóti Evangélikus Kántorképző Intézet támogatásával.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!