Ne fúrjanak olajkutat az Őrségben!

Ne fúrjanak olajkutat az Őrségben!

Share this content.

Magyar Kurír / Evangélikus.hu
109 civil szervezet – köztük a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület – közös nyilatkozatban szólítja fel a MOL-t, hogy álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától. Kérik a gazdasági és politikai élet szereplőit, hogy az Alaptörvény értelmében biztosítsák hazánk védett területeinek és megmaradt természeti kincseinek védelmét.

A civil szervezetek nemzeti parkjaink védelmében fogalmazott közös kiállásának – mely a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) közös kezdeményezése – az ad most aktualitást, hogy a MOL olajcég engedélykérelmet nyújtott be szénhidrogénkút fúrására az Őrségi Nemzeti Park területén. A tervezett beruházás a nemzeti park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén történne – a civilek szerint ezzel az olajipari vállalat szembemegy az Alaptörvényben rögzítettekkel. Egy új szénhidrogén-kitermelő helyszín nyitása emellett súlyosbítaná a klíma- és ökológiai válságot is, ami tovább rontaná Magyarország jövő nemzedékeinek életfeltételeit.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint az olajfogyasztásunkat a 2010-es bázisévhez képest 37 százalékkal, gázfogyasztásunkat pedig 25 százalékkal kell csökkenteni világszinten 2030-ig. A párizsi klímaegyezményben rögzített másfél fokos globális felmelegedési küszöböt a már feltárt földgáz- és kőolajkészletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi súlyos helyzetében már nem lehet engedélyezni újabb fosszilisenergiahordozó-lelőhelyek megnyitását.

A nyilatkozat a támogató szervezetek listájával ITT érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!