Idén se feledkezzünk meg az szja 1+1% felajánlásáról!

Idén se feledkezzünk meg az szja 1+1% felajánlásáról!

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Kiknek lehet felajánlani az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-át? Hogyan lehet a felajánlásról rendelkezni? Hol lehet a rendelkezést leadni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és határidőket.

Idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzünk az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról. Egy regisztrált civilszervezetet és egy technikai számmal rendelkező vallási közösséget támogathatunk így:

Ha valaki magánszemélyként rendelkezik elektronikus tárhellyel, a nyilatkozatot a legegyszerűbb módon elektronikusan nyújthatja be:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével;
  • az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 20EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postán vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújtható be a nyilatkozat:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve;
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon;
  • a 20EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon; továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2021. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

Az szja 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2020. évi személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet legkésőbb 2021. május 20-áig. Fontos, hogy a határidő jogvesztő, tehát ha valaki ezt követően rendelkezik a befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról, a rendelkezés érvénytelen lesz.

A vallási közösség technikai számára szóló, formailag érvényes 2020-as nyilatkozatokat 2021-ben is figyelembe veszi a NAV, amennyiben újabb nyilatkozat nem kerül beadásra vagy a korábbi nyilatkozatot nem vonják vissza.

A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Támogassa az szja 1+1%-kal a Magyarországi Evangélikus Egyházat és az evangélikus szeretetotthonok, nevelési-oktatási intézmények vagy gyülekezetek munkáját! Az evangélikus alapítványok adatai, valamint a letölthető és szabadon felhasználható grafikai anyagok a https://egyszazalek.lutheran.hu/ oldalon érhetők el.

Forrás és további, részletes információk: nav.gov.hu.

Az evangélikus alapítványokat bemutató cikkünk 1. részét itt, 2. részét pedig itt olvashatja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!