Félhet egy keresztény? – Ezt üzeni Jézus feltámadása húsvétkor

Félhet egy keresztény? – Ezt üzeni Jézus feltámadása húsvétkor

Share this content.

Forrás: Kötőszó, szöveg: Nagy Zoltán
Egy újabb húsvét családlátogatás, rokonokkal való személyes találkozás, baráti összejövetel, templomi istentiszteleten való részvétel nélkül. Egy újabb rendhagyó, kivételes ünnep, amelyet átélünk. Tavaly ilyenkor azt gondoltuk, hogy a 2020-as évet megjegyezzük kivételesként amiatt, ahogyan a vírusveszély hatott életünkre. Mostanra már tudjuk – az év hátralévő részére vonatkozó legszebb reményeinkkel együtt is –, hogy 2021-et ugyanebbe a sorba kell írnunk.

Ebben a különleges időben a korábbiaknál sokkal gyakrabban hangzott el a félelem szó. Nem csoda, hiszen jó ideje nem kellett háborús helyzetet megélnünk Európa ezen részén. Életünket biztonságban élhettük. Ehhez képest a világjárvány rávilágított sebezhetőségünkre, esendőségünkre. Ugyanakkor fájó, hogy a végletekig leegyszerűsödött közbeszédben a vírushelyzethez való hozzáállást is leegyszerűsítették sokan: van, aki fél, és van, aki nem. Ezt hallva mindig az az érzésem volt, mint egy kérdőív kitöltésénél, amikor megadnak három válaszlehetőséget, de az, amit én jónak, helyesnek, megfelelőnek gondolok, nincs köztük. Mostanra láthatjuk, hogy a koronavírus nem bátorságpróba. Láthatjuk, hogy hova vezet a könnyelmű, szabályokat be nem tartó viselkedés. És látnunk kell azt is, hogy nem feltétlenül az fél, aki komolyan veszi a fenyegetettséget, és tesz ellene. Nemcsak félelemből lehet cselekedni, amikor ilyen kihívások előtt állunk.

Ha a nagyheti és húsvéti eseményeket végigolvassuk, rengeteg félelemvezérelt cselekedettel találkozunk bennük. Nem csoda, hiszen életveszélyes dolog történik a nagyhéten. Már Jézus elfogásakor szembesülünk azzal, hogy a tanítványok elfutnak. A Gecsemáné-kerti jelenetnél a Júdás vezetésével megérkezők hada elijeszti a tanítványokat. El tudjuk-e képzelni azt a törést, amelyet ez a jelenet okozott a tanítványokban? Jézussal jártak, látták a csodáit, itták tanításának szavait, mint a szivacs. Forradalmian új törvényszemléletét, a korabeli vallási elittel való szembefordulását ámulva csodálták. Még úgy is, hogy folyton azt érezhették, hogy nem tudnak lépést tartani a Mesterrel. Mindig, mindenben néhány lépéssel előttük jár. Hiába beszélt nekik Jézus mindarról, aminek történnie kell, ők mégis megijednek, és elfutnak, amint Mesterüket elfogják.

Péter a főpap udvarában a felé hangzó kérdésekkor már csak halvány árnyéka annak a fogadkozó tanítványnak, aki büszkén mondja: a halálba is kész követni Mesterét. Mert amikor arról kérdezik, hogy ő is Jézussal volt-e, háromszor is megtagadja őt. Nem kérdés, hogy Péter is félt. Félt attól, hogy őt is elfogják. Talán megkínozzák, börtönbe vetik. Akár az életét is elvehetik.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!